top of page

Svédmasszázs

A svédmasszázs az egyik legelterjedtebb masszázsvariáció Európában. Ez egy kifejezetten testet  átgyúró, izmokat jól megmozgató, erőteljesebben masszázsfajta, amelynek fájdalomcsillapító és lazító hatása van. Rendkívül hatásosan alkalmazható az izomzat rengenerálódásában, oldja az izom minden merevségét, görcsös pontjait,  így az izomerő megnövekszik. Sokan tekintik a népszerű sport- és gyógymasszázs alapjának is, mert ezek szintén a svédmasszázs alapfogásait alkalmazzák.

 

A svédmasszázs alapfogásai:

 

Simítás

A fogás alkalmazása:

A kezdő masszázsfogás, két fogásnem közti átvezető fogás, valamint befejező, levezető fogás. Felületes, enyhe masszázsfogás. Elsősorban a szövetek felső rétegeire és a bőrfelszínre hat. A masszőr keze követi a masszírozandó testfelületet, arra teljes felületén rásimul.

Hatása:

Megteremti a pszichés kapcsolatot, csökkenti a fájdalomküszöböt, nyugtató hatású. Eltávolítja az elhalt hámréteget, segíti a bőr regenerációját. A szövetekben nő a hőmérséklet, fokozódik a vér, nyirok és a kötőszöveti áramlás sebessége, fokozódik az anyagcsere. Felszívódnak az ödémák. Nyugtató, relaxáló hatású.

Dörzsölés

Alkalmazása:

Általában a simítást követő masszázsfogás, de más fogásokkal kombinálva is alkalmazzák. A felületi dörzsölés a bőrre és a bőr alatti irharétegre hat, míg a mély dörzsölés a mélyebb kötőszöveti részekre és az izmokra is illetve a csonthártyára. Az állapotfelmérésnél tájékozódási lehetőséget nyújt.

Hatása:

A felületes dörzsölés hatásai megegyeznek a simításéval. A mély dörzsölés a kötőszövetet fellazítja és nyújtja, az inak és izmok határán lazít, a megszünteti letapadásokat, oldja az izmok csomóit. Csökkenti a fájdalomérzést, növeli a fájdalomküszöböt. Fokozza a bőrhöz közeli csontszövetek anyagcseréjét, regenerálódó képességét. Hatással van a központi és perifériás idegrendszerre is.

Gyúrás

Alkalmazása:

A kötőszöveti és izom letapadások fellazítására szolgáló masszázsfogás. A mélyebb izomrétegekre is hat, szétválasztja az izomrostokat. Az izmok állapotának megfelelően, a tónust és a szövetek nyújthatóságát, elmozdíthatóságát figyelembe véve kell alkalmazni. A hüvelykujj szembefordítva a többi ujjakkal, enyhén hajlított csuklóval, az ujjhegyek ráfekszenek a testfelületre, a befogott izom felfekszik az ujjbegyekre. Nagyobb felületen történő gyúrásnál a tenyér ráfekszik a testfelületre.

Hatása:

Fokozza az izmok vérellátását, anyagcseréjét, meggyorsítja a salakanyagok távozását, csökkenti a feszültséget ésa fájdalomérzetet. Az izom terhelhetősége nő, regenerálódása gyorsabb, tónusa normalizálódik. Az izomrostok elválnak egymástól, a tapadások megszűnnek. Lazítja, élénkíti az izmokat, fáradságcsökkentő hatású. Javul az izmok rugalmassága, állaga.

Ütögetés

Ujjbeggyel végzett ütögetés: Kis intenzitású, ütemes, egyenletes és gyors kézmozgással végzett fogás, főleg a mellkason alkalmazzák.

Paskolás:

Kagyló alakba hajlított kézzel végzett, közepes intenzitású, gyors, egyenletes ütemű masszázsfogás, főleg a háton alkalmazzák.

Hatása:

A bőrre, a bőr alatti kötőszövetekre és az izmokra hat. Fokozza az izomtónust. Intenzívebb ütögetés hatására, erőteljes, reflexes izom-összehúzódás alakul ki. A mellkason történő alkalmazása oldja a légutakban lévő

lerakódásokat.

Vibráció

Alkalmazása:

Lokálisan alkalmazott fogás. A 3. ujj enyhén hajlítva a testfelületen, merev csukló, könyök és vállízülettel, vagy a tenyér ill. az ököl, kisujjszél van a kezelendő felületen. 10-15 rezgés/sec.

Hatása:

Idegnyugtató, fájdalomcsillapító és izomtónus csökkentő, lazító. Az érzőideg-sejtek ingerlésével csökkenti a fájdalmat, nyugtató és általános lazító hatású, növeli az ingerküszöb szintjét. Csökkenti a feszes és köteges rostok görcsét, fokozza a szövetek oxigénellátását.

Masszázshoz felhasznált segédanyagok:

- Masszázs olaj

- Masszázs krém

A svédmasszázs körülményei:

A vendég speciális masszázságyon fekszik, amely a vendég számára is kényelmes, ellazult helyzetet, a masszőr számára pedig egészséges testtartást biztosít. Bármilyen kényelmetlen testhelyzet és izomfeszülés a masszázs hatékonyságát rontja. Mivel az egész testre kiterjedő masszázs csak hetente maximum kétszer vehető igénybe, sokszor csak részmasszázst végzek, és átmozgatom a páciens teljes testét. Leggyakoribb részmasszázs a hátmasszázs, ezen kívül létezik még nyak-vállövi, lumbogluteális (far- és deréktájék), kar-, láb-, arc-, mellkas- és hasmasszázs is.

A helyiség, ahol a masszázst végzem, diszkrét, megfelelő hőmérsékletű és jól szellőztetett. A külső zajokat kívül tartom a megfelelő relaxáció érdekében. A masszázshoz illő halk zenét is alkalmazok a hatás fokozására. Frissen mosott törülközőt és lepedőt is biztosítok minden vendégem számára. Ezen kívül biztosított még a WC, a zuhanyzás és a kézmosás lehetősége is.

A svédmasszázs hatásai:

- Stresszoldás, izomlazítás

- Görcsoldás, letapadások feloldása

- Vérkeringés frissítése, a szív teljesítményének fokozása

- A keringési, a nyirokrendszer állapotának javítása

- Légzésteljesítmény növelése

- A emésztés felgyorsítása és a kiválasztás fokozása

- Fájdalomcsillapítás

- Az idegrendszer nyugtatása

- A bőr rugalmasságának megőrzése

- A teljesítőképesség fokozása, az izmok állapotának javítása

- Krónikus gyulladások csökkentése

- Baleset, műtét utáni gyorsabb rehabilitáció

- Egyes fejfájások megszüntetése

- Pszichoszomatikus eredetű panaszok (görcsök, emésztési problémák) kezelése

 

Ellenjavallatok:

- Lázas betegségnél

- Vérzékeny állapotokban (pl. leukémia, menstruáció első napjai)

- Heveny fertőző betegségnél

- Sebes bőrfelület, illetve bőrgyógyászati problémák esetén

- Rosszindulatú daganatos betegségek esetén

- Visszerességnél (az érintett végtagot nem szabad masszírozni, de máshol lehet)

- Előrehaladott csontritkulásnál

- Be nem állított magas vérnyomásnál

- Egyes szív- és keringési problémáknál

- Friss trauma, műtét utáni állapotban

- Nagyon legyengült embereknél a svédmasszázs kezelés nem ajánlott

- Terhes nőknél a has masszázsa tilos

- Pszichiátriai betegeknél a svédmasszázs alkalmazása kerülendő

bottom of page