top of page

A prosztata felépítése és funkciói

A prosztata, vagy dülmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. Normálisan szelídgesztenye alakú és nagyságú, amely sima izomból és mirigyállományokból épül fel, melyet fibrózus tok vesz körül. A húgyhólyag alatt, a végbél előtt, a hímvessző gyökénél helyezkedik el és körülfogja a húgycső kezdeti szakaszát. A prosztata közelében futnak el a péniszt ellátó és a merevedés kialakulásában fontos szerepet játszó idegrostok is. A férfi megtermékenyítő sejtjeit, a spermiumokat a here termeli. A heréből a spermiumok a mellékherébe kerülnek, majd innen egy hosszú csövön, az ondóvezetéken keresztül jutnak a húgycső prosztatán keresztülfutó szakaszába, ezt a nyílást ondódombnak hívják. A prosztata alatt két kis mirigy található, ezek az ondóhólyagok, amelyek kivezető nyílásai belefutnak az ondóvezetékbe. A prosztatából is számos vékony cső nyílik az ondóvezetékbe, mielőtt az a húgycsőbe ömlene. A prosztata és az ondóhólyag váladéka összekeveredik, és a spermiumokkal együtt a húgycsőbe kerül, ez az ondó. A fent említett mirigyek váladéka az ondósejtek mozgását segítik, a prosztata izomszövete pedig elősegíti ezek kilövellését a húgycsőbe, illetve a külvilágba.

Idős korban a prosztata igen gyakran erősen megnagyobbodik, ilyenkor a dülmirigy súlya a normálisnak akár tízszeresére is megnövekedhet. A megnagyobbodott prosztata a húgycső rajta áthaladó szakaszát összenyomva, súlyos vizeletürítési problémákat okozhat.

Funkciói:

A prosztata, mint járulékos nemi szerv a megtermékenyítő korban levő férfiaknál az ondó egyik komponensét adja. A prosztata váladék keveredik a többi mirigy váladékával, amely magömléskor az ondóhoz keveredik és együtt biztosítják a hímivarsejtek életéhez és mozgásához megfelelő kémiai környezetet. Másik fő funkciója, mint lobgát, az alsó húgyúti szervek fertőzéseinek megakadályozásában játszik szerepet, hasonlóan mint a felső légútnál a garatmandula!

bottom of page